Mentor nodig

Wie krijgt een mentor?

Mentorschap is bedoeld voor mensen die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen en geen familie of anderen hebben om op terug te vallen. Het gaat om meerderjarige personen die door hun ziekte of beperking in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Een mentor helpt hen daarbij.

Voor iedere volwassen persoon die (tijdelijk) ondersteuning nodig heeft, kun je Mentorschap Noord inschakelen voor het vinden van een passende mentor. Vaak gaat het om mensen met een verstandelijke beperking, dementie of iemand met een psychische beperking.

Ook wanneer je denkt dat in de toekomst mentorschap nodig is, kun je mentorschap aanvragen.
Een mentor wordt door de rechtbank benoemd, zodat hij de bevoegdheid heeft om de persoonlijke belangen van zijn cliënt te vertegenwoordigen. 

Hoe krijg je een mentor?

Als je jezelf of een ander wilt aanmelden voor een mentor via Mentorschap Noord, neem dan contact op of vul het inschrijfformulier in. De coördinator zal een afspraak met je maken voor een intake. Daarna bekijkt ze samen met jou wat er nodig is om een passende mentor te vinden. Voor succesvol mentorschap is een goede koppeling tussen mentor en cliënt belangrijk. Daarmee gaan wij zorgvuldig om. We gaan net zo lang door tot de juiste match is gemaakt.

Wanneer Mentorschap Noord een geschikte kandidaat-mentor heeft gevonden, volgt een kennismakingsgesprek. Soms is één bezoek voldoende om te besluiten verder te gaan. Er kan ook een langere periode nodig zijn om een goede basis op te bouwen. Wanneer de cliënt en de mentor het contact als positief beoordelen, vraagt de coördinator het mentorschap aan bij de rechtbank.

Het mentorschap vastleggen

Nadat de kantonrechter een verzoek tot mentorschap heeft ontvangen, kan hij eerst overleggen met alle betrokkenen. Dat zijn de cliënt, de kandidaat-mentor en anderen, zoals een arts of familielid. Op basis daarvan bepaalt de kantonrechter of hij mentorschap instelt en wie de mentor wordt. Na deze zogenoemde ‘beschikking’ is het mentorschap officieel.

De duur van het mentorschap verschilt. Dat kan drie maanden zijn, maar ook 15 jaar. Een mentorschap kan om verschillende redenen eindigen. Bijvoorbeeld als het niet meer nodig is of een eindtijd is vastgesteld. Ook kan het zijn dat de mentor niet meer in staat is de belangen van een ander te behartigen. Onze coördinator begeleidt je dan bij de koppeling met een andere mentor. Als de mentor door afwezigheid niet aan zijn plichten kan voldoen, zorgen wij indien gewenst voor vervanging. Wanneer één van de partijen het mentorschap wil beëindigen, moet hij of zij dit aanvragen bij de kantonrechter.

Aanmelden cliënt

Als je jezelf, een familielid, of een cliënt uit je instelling wilt aanmelden voor een mentor, meld je dan aan via het inschrijfformulier of neem telefonisch contact op met onze coördinator voor Friesland, Groningen en Drenthe:

Marie-Louise de Jongh
06 2698 4647
ml.dejongh@mentorschapnoord.nl

Zij geeft je dan zoveel mogelijk informatie en maakt vervolgens een afspraak.

Inschrijfformulier cliënt

Gegevens Aanvrager:
_________________________
Gegevens cliënt: